Menu

Hvordan skrive en takk for maten tale?

Mye av arbeidet består i tankeprosessen før man setter i gang med å skrive. Først må man finne idéer, samle materiell og så gjelder det å strukturere godt og koke det ned til det du ønsker å ha med. Under finner du hint om hvordan komme igang og en beskrivelse av prosessen.

Finne idéer

Du bør tidlig starte med å gruble på hva du skal ha med i talen. Her gjelder det å ikke sette seg ned kvelden før og skrible ned noe. Idéene må få tid til å modnes. I denne fasen må du bare la tankene flyte, skrive ned alt du kommer på og ikke tenke struktur eller rekkefølge. Du må skaffe så mye informasjon du kan om maten som skal serveres, men også tenke litt på hvem vertskapet og gjestene er, for å kunne komme på noen idéer knyttet til dem.

Lage en disposisjon

Når du har alle idéer skrevet ned på papiret må du strukturere dette og lage en disposisjon. Det som er lurt å tenke på da er å se på hvilke godbiter du har klart å komme opp med og spre dem fint utover talen. Husk at en takk for maten tale ikke skal være for lang, så 2 eller 3 poenger, sitater eller små anekdoter holder. La oss si du har 2 morsomme poenger du har lyst til å få med. Ta så det beste poenget du har og plasser den i slutten av talen. Så tar du det nest beste og plasserer i begynnelsen av talen. I mellom legger du de andre elementene. 

Les mer her om hva talen skal inneholde

Skrive talen

Ta deg god tid til dette. Skriv talen, legg den bort en dag, og så tar du den frem igjen. Så oppdager du kanskje ting du vil endre eller pynte på. Er du ikke flink til å skrive kan du benytte deg av tilbydere som skriver taler for deg. Når det gjelder å krydre talen med kjente sitater, ordtak og annet så kan du se i menyen for "Virkemidler" der du kan la deg inspirere.

Øve på talen

Når talen er ferdig skrevet må du øve på å fremføre den. Mye! Det beste er hvis du har en venn, samboer eller et familiemedlem som kan være en prøvekanin og som forteller deg ærlig hvordan de opplever talen. Igjen er det lurt å gjøre dette i god tid før den dagen du skal holde talen, for å kunne justere dersom du får konstruktiv kritikk. Har du ingen i nærheten som kan hjelpe deg med en "generalprøve" kan speilet være din venn. Stå og øv deg foran speilet mange ganger til du synes det sitter. Du kan selvfølgelig ha med deg talen skrevet på et ark, eller aller helst stikkord, men du bør likevel pugge den og kunne den så godt du kan utenat. Les mer om bruk av huskelapp for talen

Mer i denne kategorien Hva skal talen inneholde? »
Tilbake til toppen